DÜNYA MİRASI DİVRİĞİ KENTSEL KORUMA ÇALIŞMALARI
Divriği tarihi kentsel dokusunu oluşturan konut yapılarının analitik rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması, geleneksel dokuyu tanıma ve korumaya yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi amacının yanı sıra Divriği Belediyesi tarafından ihale edilen; Mimar ve Restorasyon Uzmanı Dr. Şirin Akıncı ve Anıt Eser Kurulu üyesi Yüksek Mimar Hasan Basri Hamulu tarafından projelendirilen Arasta Restorasyonu ve Cumhuriyet Meydanı, Belediye ve Hükümet Binası Cephe Renovasyonu ile tarihi mezarlıkların duvarlarının restorasyon projelerini yerinde inceleyerek, önerilerde bulunmak üzere;
Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı başkanı, Prof. Dr. Can Şakir Binan ve öğretim görevlileri Prof. Dr. Cengiz Can, Doç. Dr. Aynur Çiftçi, Doç. Dr. Zeynep Gül Ünal, Y.Doç.Dr. Faruk Tuncer, Y.Doç.Dr. Ayten Erdem, Y.Doç.Dr. Uzay Yergün, Y.Doç.Dr. Ebru Omay Polat, Y.Doç.Dr. Banu Çelebioğlu, Ar.Gör. Dr. İrem Gençer, Ar. Gör. Ebru Harman Aslan, Ar. Gör. Nur Umar, Ar. Gör. Elifnaz Durusoy ve restorasyon yüksek lisans programından 9 öğrenci ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Yüksek Lisans Programı’ndan Prof. Dr. Yegan Kahya başkanlığında, öğretim görevlileri Dr. Umut Almaç, Ar. Gör. Ayşe Ceren Bilge, Ar. Gör. Zeynep İnan ve programda bulunan 13 yüksek lisans öğrencisi ile katılım sağladılar.
Ayrıca 26 Haziran – 7 Temmuz arasında paralel bir etkinlik olarak düzenlenen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Restorasyon Meslek Yüksekokulu Programından Prof. Dr. Suphi Saatçi başkanlığında, Doç. Dr. Sedat Kurugöl , Arş. Gör. Selim Sani Güngör ile 21 öğrencinin katılımıyla ilk belirlenen tarihi konutların analitik rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması için saha çalışmaları gerçekleştirildi.
Tüm bu 2 haftalık programlar çerçevesinde kentin dokusunun, sokaklarının, tarihi evlerinin korunması ve iyileştirilmesine yönelik öneriler tartışıldı. Divriği’de yapılan çalışmalarda elde edilen verilerin ışığında katılım sağlayan İstanbul Teknik Üniversitesi grubu tarafından güz dönemi boyunca, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Restorasyon Meslek Yüksekokulu grupları ise Güz-Bahar Dönemleri boyunca kent ile ilgili çalışmalarına devam edeceklerdir.
Tüm akademisyenlere ve öğrencilere Divriği için sürdürmekte oldukları bu çalışmalardan dolayı kentimiz adına teşekkürü bir borç bilirim.
Hasan Basri Hamulu
Yüksek Mimar
Divriği’de yapılan tüm bu çalışmaların gerçekleşmesini, bir çok akademisyen ve farklı Üniversitelerin öğrencilerinin bir arada bulunmasını ve kentin tanıtılması için çalışmalarından dolayı Yüksek Mimar Hasan Basri Hamulu ve Prof.Dr.Mahir Tevrüz Başkanlığında ‘Dünya Mirası Divriği Çalışma Grubu’ üyeleri ve Metin Ateştenyılmaz’a teşekkür ederiz.
![]() |
Adres : Söğütlüçeşme Cad.Siftah Sok.Kanarya Apt.No:17/2 Kadıköy/İstanbul Tel : 0216 345 12 86 Fax : 0216 345 12 86 Mail : kadikoydivrigi@yahoo.com.tr - ihsancalapverdi@mynet.com - ahmetyozgatli-58@hotmail.com |
||
2020 Divriği Tabiat Varlıklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği. Tüm Hakları Saklıdır. | Powered by yasincanturkeri. |