SİVAS VALİLİĞİNDE DİVRİĞİ TOPLANTISI

Divriği’deki tarihi eserlerle yakından ilgilenen Valimiz Sayın Zübeyir Kemelek’in başkanlığında önemli bir toplantı

Dünya Mirası Divriği Çalışma Gurubu, Vali Sayın Zübeyir Kemelek’in çağrısı üzerine 14.01.2014 de Sivas’taki toplantıya katıldı. Selçuklu-Osmanlı Kent Tabanı olarak tanımlanan ve Anadolu Kentleri arasında başta insanlık mirası Ahmed Şah-Turan Melek Külliyesi, Mengücek Kalesi, kümbetleri, hamamları, bedesteni, köprüleri, tarihi arasta ve geleneksel ev sokak mahalle dokusu, arşiv değerindeki mezarlıkları ile çok farklı bir zenginlik ve kültür ortamı olan Divriği’nin sorunları Vali Sayın Kemelek’in başkanlığında yapılan toplantıda 4 saat boyunca görüşüldü.

Toplantıya Divriği Kaymakamı, Divriği Belediye Başkanı, İl Kültür ve Turizm Müdürü, Vakıflar Bölge Müdürü, Koruma Kurulu Müdürü ve üyeleri, Kudep Başkanı ve üyeleri, Vilayet görevlileri ile Prof.Dr. Mahir Tevrüz başkanlığında Dünya Mirası Divriği Çalışma Gurubu üyeleri Necdet Sakaoğlu, Y.Mimar H.Basri Hamulu, Mimar Didem Dinçkal, Dernek Başkanlarımız İhsan Çalapverdi, Rıza Gürünlü, Cahit Pişman katıldılar.

Gündemdeki konulardan özetle çalışma gurubunca dile getirilen temel sorunlar tartışıldı, mevcut ihale koşullarının dünyaca benimsenmiş restorasyon ilkelerine göre uygulanmadığı restore edilen eserlerin çok yönlü ve sıklıkla eleştirildiği bunun örneklerinin Divriği’de de yaşandığı, sıradaki restorasyonlar da da aynı yanlışların yaşanmaması üzerinde duruldu.

Kale Camii, kaledeki mevzi kazıların neden olduğu tahribat, kale restorasyonu  için hazırlanan projesindeki yanlışlıklar tartışıldı. Bekir Çavuş Hamamı restorasyon projesine hamam alanında bilimsel kazı yapılması, hamama ait parçaların ayıklanıp restorasyonda kullanılması ve çevre düzenlemesinde projeye dahil edilmesi önerildi. Gündemdeki arasta ve meydan projelerinin uygulanmasında ödün verilmemesi, mevcut imar planının kentin ihtiyacına göre revize edilmesi konuları da görüşüldü.

Prof.Dr. Mahir Tevrüz Başkanlığındaki Çalışma Gurubu 14.01.2014 tarihli Sivas temaslarında Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Sayın Prof.Dr. Faruk Kocacık’ı makamında ziyaret ederek Divriği’de yapılması düşünülen Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu konusu görüşülerek ayrıca Kaledeki kazılarla ilgili bir rapor sunuldu.

Eklenme Tarihi : 16.01.2014